WPM Add-on

Elke dag het liefst anders dan de dag ervoor? Veel lol met je collega’s? Werken aan complexe HR onderwerpen? Verschillende organisaties helpen met hun HR transformatie? Dezelfde passie delen met collega’s? Mee bouwen aan het nieuwste boutique consultancybedrijf in Nederland?

Introductie

Het ‘Besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit’ verplicht werkgevers met 100 of meer werknemers vanaf 1 juli 2024, jaarlijks gegevens over werkgebonden personenmobiliteit te verstrekken. De Richtlijn Werkgebonden Personenmobiliteit vormt een complexe uitdaging voor organisaties met meer dan 100 werknemers. Het waarborgen van compliance vereist niet alleen diepgaande kennis van de richtlijn zelf, maar ook een efficiënte verwerking en beheer van gegevens. Veel bedrijven worstelen met het bijhouden van deze gegevens, wat kan leiden tot kostbare boetes, andere sancties en reputatieschade. Onze add-on voor SAP SuccessFactors, NAAM, biedt een oplossing die deze uitdagingen bij de horens vat. Door het automatiseren van het complianceproces en het vereenvoudigen van de rapportage, helpt NAAM uw organisatie naadloos te navigeren door de vereisten van de Richtlijn Werkgebonden Personenmobiliteit.

Bij Services HQ hebben we deze uitdagingen erkend en onze add-on ontwikkeld om bedrijven te helpen hun naleving van de Richtlijn Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) op orde te brengen en, indien reeds aanwezig, te verbeteren. Onze add-on is speciaal ontworpen om naadloos te integreren met SAP SuccessFactors, waardoor het automatisch de benodigde hoeveelheid kilometers berekent die werknemers afleggen. Deze gegevens worden vervolgens overzichtelijk weergegeven in een schema dat voldoet aan de specifieke eisen van de WPM-richtlijn. Dit betekent dat werkgevers niet langer handmatig complexe berekeningen of uitgebreide administratieve taken hoeven uit te voeren. Met onze add-on wordt het proces van het rapporteren en waarborgen van WPM-compliance aanzienlijk gestroomlijnd, wat tijd bespaart en zorgt voor nauwkeurigheid en transparantie in het naleven van de richtlijn. Dit stelt bedrijven in staat zich te concentreren op hun kernactiviteiten, terwijl ze verzekerd zijn van compliance en optimale ondersteuning voor hun mobiele werknemers.

Voordelen en Kenmerken

De add-on draagt zorgt voor een nauwkeurige rapportage, en wel om de volgende redenen:

Volledige compliance: Onze add-on stelt organisaties in staat om volledig te voldoen aan de eisen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat door gedetailleerde rapportages te genereren over de CO2-uitstoot van zakelijk en woon-werkverkeer.

Automatische berekeningen: Na het invullen van het WPM-formulier door de medewerker, berekent de add-on automatisch het totaal aantal jaarkilometers per medewerker. Dit wordt zorgvuldig gecategoriseerd volgens de richtlijnen van de overheid, waardoor een accurate en conforme rapportage wordt gewaarborgd.

Gebruiksvriendelijk WPM-formulier: Het formulier maakt het eenvoudig voor medewerkers om hun reisbewegingen vast te leggen. Dit zorgt voor een accurate dataverzameling die essentieel is voor de CO2-rapportage. 

Dynamische aanpassing aan personeelsveranderingen: Het systeem houdt rekening met wijzigingen in het personeelsbestand, zoals nieuwe aanwervingen of vertrekkende medewerkers, en past de berekeningen dienovereenkomstig aan. Dit zorgt voor een continu accurate rapportage, zelfs met personeelswisselingen. 

Naadloze overgang tussen jaarverslagen: Met ingebouwde functionaliteit voor jaarovergangen garandeert de add-on dat elk jaar opnieuw een representatief aantal jaarkilometers accuraat wordt doorgegeven. Dit verzekert een ononderbroken compliance met de rapportageverplichtingen, jaar na jaar. 

Daarnaast draagt de add-on nog aan twee andere onderwerpen een bijdrage:

Bijdrage aan CO2-reductie: Door inzicht te bieden in de CO2-uitstoot gerelateerd aan zakelijk en woon-werkverkeer, ondersteunt onze add-on organisaties niet alleen bij het voldoen aan de wettelijke vereisten, maar draagt het ook bij aan het nationale doel van CO2-reductie. 

Verhoogde bewustwording: De add-on bevordert bewustwording onder werknemers over de impact van hun reisgedrag op het milieu, wat kan leiden tot meer duurzame keuzes. 

Hoe het werkt

Onze NAAM is gebaseerd op kilometerregistratie op medewerkersniveau. De oplossing gaat ervan uit dat medewerkers zelf eenmalig de benodigde gegevens invoeren in een formulier en eventueel wijzigingen doorvoeren indien er een wijziging plaatsvindt. Hieronder leggen wij stapsgewijs uit hoe de add-on werkt, van gegevensinvoer door medewerkers tot de uiteindelijke rapportage: 

Stap 1: Gegevensinvoer door medewerkers 

Medewerkers voeren eenmalig essentiële gegevens in SAP SuccessFactors in die nodig zijn voor de CO2-rapportage. Deze gegevens bestaan uit:  

  • Frequentie van Kantoorbezoek per week: Hoe vaak de medewerker naar kantoor komt. Hierdoor is er inzicht in het regelmatige woon-werkverkeer. 
  • Afgelegde Kilometers: De totale afstand die voor elk kantoorbezoek wordt afgelegd, waardoor het aantal gereisde kilometers kan worden berekend. 
  • Vervoersmiddel: Het type vervoer dat de medewerker gebruikt om naar kantoor te reizen, bijvoorbeeld auto, trein, of fiets. 
  • Brandstofsoort (indien van toepassing): Voor gemotoriseerde vervoersmiddelen, het type brandstof dat wordt gebruikt, zoals benzine, diesel, bioethanol, hybride of elektriciteit. 
  • Periode: De specifieke periode waarvoor deze gegevens gelden, zodat de rapportage actueel en relevant blijft.   

Stap 2: Automatische berekeningen en tabelcreatie 

Zodra de gegevens zijn ingevoerd, voert de add-on automatisch complexe berekeningen uit om de totale CO2-uitstoot te bepalen. Dit resulteert in een gedetailleerde tabel die nauwkeurig weergeeft:  

  • Totaal Aantal Kilometers: Verdeeld per vervoersmiddel, biedt dit inzicht in het reisgedrag van medewerkers.
  • Uitstoot per Brandstofsoort: Een berekening van de CO2-uitstoot gebaseerd op het type en de hoeveelheid gebruikte brandstof voor elk vervoersmiddel.  Deze tabel is niet alleen een prachtige visualisatie van de gegevens maar ook een essentieel instrument voor nauwkeurige rapportage over de CO2-uitstoot van zakelijk en woon-werkverkeer.  

Stap 3: Rapportage en aangifte 

Het eindrapport, gegenereerd door de add-on, kan rechtstreeks worden gebruikt in de module van SAP SuccessFactors waarin de aangifte voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gedaan moet worden. Dit zorgt voor een naadloze integratie van gegevensverzameling tot officiële rapportage, waardoor het proces efficiënt en foutloos verloopt.   

Deze add-on is een perfecte illustratie van hoe technologie kan worden ingezet om te voldoen aan milieu- en regelgevingsvereisten, terwijl het ook bijdraagt aan het algemene duurzaamheidsdoel van een organisatie. Door het complexe proces van CO2-rapportage te vereenvoudigen, stelt het organisaties in staat om hun ecologische voetafdruk effectief te beheren en te rapporteren.

Contact

Benieuwd hoe onze SAP SuccessFactors add-on uw organisatie kan ondersteunen bij het voldoen aan de nieuwe rapportageverplichting en het bijdragen aan een duurzamere toekomst? Neem contact op via onderstaande gegevens voor meer informatie of een demo van onze oplossing. Wij staan klaar om uw vragen te beantwoorden en te laten zien wat de add-on voor u kan betekenen. 

CONTACT

Our details

Visiting Address

Blaak 555, Rotterdam

Bob van Rooij

E: bob@shq.nl | 

T: 06 – 21 21 10 78

Gonen Frenk

E: gonen@shq.nl |
T: 06 – 11 01 58 33

Ronald van den Heuvel

E: ronald@shq.nl |
T: 06 – 18 63 95 79

en_GBEnglish