Blogserie – Services HQ slaat een brug tussen CSRD en HRIT

Welkom terug bij onze blogserie over Environment, Social en Governance (hierna: ESG) en duurzaamheidsrapportage en de nieuwe regelgeving die hierop van invloed is. In onze voorgaande blogs hebben we de impact van de Corporate Sustainability Reporting Directive (hierna: CSRD) en het verband tussen ESG en de CSRD besproken. Daarnaast zijn we ook al dieper ingegaan op hoe de CSRD de HR-afdeling beïnvloedt en hoe HRIT kan bijdragen aan duurzaamheidsrapportage. Vandaag duiken wij de diepte in en zullen wij presenteren hoe wij HR-systemen met de CSRD verbinden.

Bij Services HQ streven we voortdurend naar vernieuwing. Onze nieuwste innovatie markeert een interessante stap: het aaneenschakelen van de CSRD met HR-systemen. Door SAP SuccessFactors op een handige manier te integreren, hebben wij een mogelijkheid gevonden om bestaande data uit dit systeem te extraheren en hier ook direct de nodige tabellen en grafieken bij te laten genereren. Dit zorgt ervoor dat er uit SAP SuccessFactors dus hapklare informatie gehaald kan worden die uw organisatie helpt bij het opstellen duurzaamheidsbeleid, duurzaamheidsrapportages en helpt te voldoen aan de wet- en regelgeving hieromheen.

De Kracht van SAP SuccessFactors

SAP SuccessFactors staat bekend om zijn goed functionerende HR-oplossingen. In onze zoektocht naar mogelijkheden aangaande duurzaamheidsrapportage hebben wij dit platform gebruikt om specifieke datapunten, vereist volgens de CSRD, te identificeren en te rapporteren. Wat uniek is aan onze aanpak, is dat we deze informatie hebben verzameld met behulp van bestaande data.

Inzicht in Data

In de CSRD liggen ruim 1.000 datapunten verscholen die geïdentificeerd en verzameld moeten worden en waarover gerapporteerd dient te worden. Als voorbeeld en proof of concept hebben wij een experiment uitgevoerd waarbij wij een aantal data punten hebben verzameld vanuit een bestaand HR-systeem bij een organisatie. Bij de selectie van deze datapunten hebben wij ervoor gekozen om ons te richten op genderdiversiteit. Door handig gebruik te maken van SAP SuccessFactors hebben wij snel en nauwkeurig de volgende gegevens weten te verzamelen en te analyseren:

1. Verhouding Man-Vrouw:

Middels het systeem hebben wij duidelijk kunnen krijgen wat de man-vrouwverhouding in des betreffende organisatie was. Dit gaf waardevolle inzichten in genderbalans en hielp direct bij het stellen van ESG-doelstellingen. Daarnaast waren de gegevens dusdanig concreet en inclusief grafiek, dat deze direct klaar waren voor gebruik in een duurzaamheidsrapportage.

2. Man-Vrouwverhouding in het Executive Management:

Een andere belangrijke pijler voor de CSRD, is de genderbalans in het executive management. Door de eerdere genderbalans verder te concretiseren hebben wij inzicht kunnen krijgen in deze balans op dit niveau.

3. Percentage Vrouwen in de Vijf Hoogste Salarisschalen:

Door vorig datapunt nog verder te verduidelijken heeft de organisatie beter inzicht gekregen in hoe genderdiversiteit zich vertaalt naar beloningsniveaus binnen de organisatie. Dit is cruciaal voor het waarborgen van gelijkheid in de loonstructuur. Omdat dit zo’n belangrijke kwestie is, maakt het ook onderdeel uit van de duurzaamheidsrapportage.

Vooruitkijken

Ons recente experiment is slechts het begin. Door HRIT, ESG en CSRD samen te brengen, openen we de deur naar een hele hoop mogelijkheden voor verdere verbeteringen in bedrijfsvoering van organisaties. Daarnaast kunnen wij bedrijven op deze manier effectief van dienst zijn op het gebied van duurzaamheidsrapportage. We zijn vastbesloten om organisaties te helpen bij niet alleen het voldoen aan duurzaamheidsrapportage, maar bij het verbeteren van hun ESG-factoren.

Deze stap in het samenbrengen van HRIT met ESG en CSRD is een trots voorbeeld van onze toewijding aan innovatie en voortdurende verbetering.

MORE BLOGPOSTS

Het belang van guiding en design principes bij de implementatie van een HRIS

De implementatie van een Human Resources Information System (HRIS) is essentieel geworden voor organisaties die streven naar efficiëntie en effectiviteit in hun personeelsbeheer. Echter, het succes van een HRIS-implementatie rust niet alleen op de technologische aspecten, maar juist op de gehele HR transformatie. Deze transformatie begint met de juiste guiding en design principes.

Read more »
en_GBEnglish