De handen vrij maken door het stellen van de juiste prioriteiten. Start jouw HR transformatie vandaag!

De juiste prioriteiten stellen in een continue veranderd tijdperk is geen gemakkelijke opgave. Vergrijzing, race for talent, generatie Z en technische innovaties zoals Artifical Intelligence zijn zomaar een aantal hedendaagse factoren die invloed uitoefenen op de HR agenda. De rol van HR is in de afgelopen jaren dan ook sterk veranderd. Zaak is dat HR de handen vrij kan maken om in te kunnen spelen op de juiste HR strategieën. Maar waar te beginnen?

De veranderende rol van HR (Goel & Parmar, 2012)

Net als bij de bouw van een huis is het belangrijk om te beginnen bij de fundering. Een huis zonder fundering is zwak en waait snel om. Dit geldt ook voor HR. Belangrijk is om aandacht te besteden aan een HR fundament, zoals een Human Resource Management System (HRMS).

Een HRMS ondersteunt bij het digitaliseren, automatiseren en beheren van HR-kernprocessen. Te denken valt aan processen op het gebied van aantrekken, ontwikkelen, beoordelen, belonen en doorstromen van medewerkers. Door het effectief en efficiënt vormgeven van deze HR-kernprocessen kan ruimte worden gecreëerd voor medewerker en organisatie om te werken aan de gestelde organisatiedoelen. Tegelijkertijd wordt met HRMS gewerkt aan de ervaring van kandidaten en medewerkers en de kwaliteit en toegankelijkheid van data.

Effectiviteit = Kwaliteit * Acceptatie

De stap maken naar een HRMS of een HRMS verder optimaliseren? Voor een (digitale) HR transformatie geldt dat de effectiviteit afhankelijk is van de kwaliteit en acceptatie van de (herijkte) HR-processen. HR-processen kunnen kwalitatief nog zo goed in elkaar steken, op het moment er weinig draagvlak voor het proces is zal ook het gewenste effect achterblijven. Hetzelfde resultaat geldt als het HR-proces wél breed gedragen wordt, maar kwalitatief zwak is.

In de praktijk wordt vaak meer energie gestoken in kwaliteit dan in acceptatie. Hoe dat komt? Kwaliteit heb je in eigen hand. Neem het voorbeeld van een prototype. Eerst is er nagedacht over het ontwerp en de werking van de verschillende onderdelen. Vervolgens wordt het getest om het prototype daarna verder te optimaliseren. Over elke stap en detail heb je na kunnen denken om het tot de beste versie te laten resulteren. Dit ten opzichte van acceptatie. Acceptatie zit bij de ander en heeft maar zelden iets met de inhoud te maken. Is het niet zo dat we meer van iemand accepteren die we mogen, dan van iemand die we niet mogen? Of meer accepteren van de ander als we ons begrepen of verbonden voelen?

Daag jezelf daarom eens uit om eerder genoegen te nemen op het gebied van kwaliteit, om vervolgens je tijd, energie en wellicht geld te investeren in acceptatie. Onderaan de streep zou dit zomaar tot meer effectiviteit kunnen leiden. Weten hoe dit moet? Lees het blog van mijn collega Famke Wielenga, over hoe een succesvolle systeemimplementatie kan bijdragen aan de HR transformatie en ontdek het verschil tussen een HR implementatie en HR transformatie.

KxA=E
8x4=32
7x5=35
6x6=36

Heb je vragen, wil je meer weten of ben je benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op met David Visscher via david.visscher@shq.nl.

Meer blogs

Het belang van guiding en design principes bij de implementatie van een HRIS

De implementatie van een Human Resources Information System (HRIS) is essentieel geworden voor organisaties die streven naar efficiëntie en effectiviteit in hun personeelsbeheer. Echter, het succes van een HRIS-implementatie rust niet alleen op de technologische aspecten, maar juist op de gehele HR transformatie. Deze transformatie begint met de juiste guiding en design principes.

Lees verder »
nl_NLDutch