Vendor Friday – Exact

We zien dat veel organisaties worstelen met de selectie van long- en shortlist softwareleveranciers vanwege het gebrek aan kennis over de leverancier, verschillende percepties en de grote variëteit in het leverancierslandschap. Daarom willen we organisaties helpen wij hun besluitvormingsproces door middel van het introduceren van een blog. Elke week zullen we dezelfde vijf vragen aan een andere software leverancier. 

Deze week zijn presenteren we met trots Exact, onze Black Friday special!


  1. Kunt u de functionaliteiten van uw HR-oplossing beschrijven en in welke landen u actief bent?

Exact levert onder de naam Officient in België en Exact Online HR in Nederland een HR-systeem dat zich specifiek richt op MKB-bedrijven c.q. KMO’s in België en Nederland. Het HR-systeem heeft brede functionaliteit om alle belangrijke aspecten van medewerkers idte registreren en waar gewenst te delen met collega’s.

Exact Online HR / Officient ondersteunt de onboarding, waarbij de medewerker haar eigen gegevens kan aanvullen en digitaal het arbeidscontract kan ondertekenen. De makkelijk in te richten workflow herinnert de manager aan taken die uitgevoerd moeten worden, zodat alle nieuwe collega’s zich welkom voelen en alles op dag 1 klaarstaat.

Eenmaal in dienst gebruikt de medewerker Exact Online HR / Officient voor het aanvragen van verlof en het inzicht in het saldo, het indienen van declaraties, de aanvraag voor opleidingen en samen gesprekken voeren met het management over de performance. Exact Online HR / Officient gaat breder dan specifiek HR. Ook software en verstrekkingen zoals een telefoon en laptop registreer je erin.  Voor de nieuwe medewerker is het handig om op te zoeken wat de functie en interesses van collega’s zijn. Ook kan iedereen via de kalender inzicht krijgen welke medewerker waar werkt.

Via vrije velden die gebruikt kunnen worden in segmentering en workflows kun je eenvoudig alle specifieke gegevens voor jouw bedrijf registreren. DE HR-afdeling kan hiermee alle processen standaardiseren en de salarisadministratie aansturen. In België is Officient gekoppeld met alle Sociaal Secretariaten. In Nederland is Exact Online HR geïntegreerd met de overige modules van Exact Online, waaronder uiteraard de Salarismodule.

  1. Wat onderscheidt uw HR-oplossing van de concurrentie?

Exact Online HR / Officient richt zich specifiek op het MKB / KMO. Kleinere organisaties die laagdrempelig workflows willen maken en registraties willen doen. De userexperience is modern of zoals sommige klanten zeggen ‘hip en sexy’.  Dat geeft al voordat de medewerker start een modern imago aan het bedrijf waarvoor ze gaan werken. Het versterkt het imago dat de HR-afdeling ook wil hebben: modern, hip en sexy.

Officient is het enige HR-systeem in België met koppelingen met alle sociaal secretariaten. Je hoeft gegevens dus maar één keer vast te leggen. De meeste MKB-ers gebruiken al modules van Exact Online. Exact Online HR is een logische aanvulling om met medewerkers net zo professioneel om te gaan als met de klanten.

  1. Hoe zou u de gemiddelde organisatie omschrijven die uw oplossing gebruikt? Zijn jullie actiefin een specifieke sector of grootte van organisaties?

Exact Online HR / Officient richt zich op MKB-organisaties.

  1. Hoe ziet jullie routekaart er voor 2024 uit?

In doorontwikkeling van Exact Online HR / Officient richten we ons op het versterken van onze sterktes. Dus een nog betere userexperience en nog betere integraties met sociaal secretariaten. Een nog betere fit met MKB-ers en KMO’s.

  1. Welke tip heb je voor organisaties die op zoek zijn naar nieuwe HR-technologie?

Vaak proberen HR-afdelingen hun HR-droom te verwezenlijken. Performancemanagement moet gebeuren op basis van competenties die horen bij functies. En workflows moeten alle uitzonderingen mogelijk maken, die bedacht zijn. De praktijk van HR vindt niet plaats op de HR-afdeling maar in de operatie tussen manager en medewerker. Die gaan vaak niet mee met de HR-droom en gaan veel praktischer om met performancemanagement en workflows. MKB-organisaties denken van nature al zo pragmatisch. We adviseren alle organisaties ook om hun HR simpel te houden. Dan snapt iedereen het, werkt iedereen er plezierig mee en sluit je geen applicaties uit op basis van in de praktijk weinig gebruikte functionaliteit.


Al met al hopen we dat de antwoorden van Exact op de vorige vijf vragen niet alleen een beeld schetsen van hun kwaliteiten, maar dat ze ook als leidraad kunnen dienen bij het kiezen van een nieuw HR-systeem. Hun realistische benadering van de HR-praktijk heeft zich ontwikkeld in het bieden van krachtige ondersteuning voor HR-afdelingen bij het standaardiseren van hun processen en het beheren van de salarisadministratie.

Zoals al eerder benoemd kan het door verschillende redenen lastig zijn om een keuze te maken in het drukbezette HR-vendor landschap. Services HQ kan hulp bieden bij de keuze maken voor welk systeem het beste bij jouw organisatie past, aangezien wij als één van de weinige digitale HR transformatie bedrijven in Nederland die vendor onafhankelijk zijn. Heeft u hier interesse in? Neem dan contact op!

Meer blogs

Het belang van guiding en design principes bij de implementatie van een HRIS

De implementatie van een Human Resources Information System (HRIS) is essentieel geworden voor organisaties die streven naar efficiëntie en effectiviteit in hun personeelsbeheer. Echter, het succes van een HRIS-implementatie rust niet alleen op de technologische aspecten, maar juist op de gehele HR transformatie. Deze transformatie begint met de juiste guiding en design principes.

Lees verder »
nl_NLDutch