De cruciale rol van HR in het ESG-landschap

De resultaten van de poll van vorige week laten zien dat jullie bezig zijn met het vaststellen van ESG-data, maar dat jullie onzeker zijn welke data jullie moeten plaatsen in HRIS. Naar aanleiding van deze resultaten willen wij deze week dieper in gaan op de rol van HR in het veranderende landschap van ESG.

De Europese Unie staat voor een groene toekomst en werkt volop aan de ontwikkeling van een duurzamere samenleving. Dit doet zij door middel van nieuwe regelgeving met betrekking tot de integratie en rapportage van ESG (Environmental, Social, Governance) factoren door organisaties. Deze regelgeving is ontworpen om duurzaamheid te bevorderen en de niet-financiële prestaties van organisaties inzichtelijker te maken voor stakeholders en daarnaast ook consumenten.

De bijdrage van de HR-afdeling aan ESG is van essentieel belang voor de effectieve implementatie van duurzaamheidsinitiatieven binnen een organisatie. HR heeft een veelzijdige rol in het bevorderen van duurzaam en verantwoord gedrag binnen de organisatie, op diverse vlakken: 

1.     Werkomgeving en welzijn: HR zorgt voor veilige, gezonde, en inclusieve werkomstandigheden, wat ESG’s ‘sociale’ aspect bevordert.

2.     Medewerker betrokkenheid: HR betrekt werknemers actief bij duurzaamheid en ESG-programma’s, wat positieve verandering stimuleert.

3.     Relaties met belanghebbenden: HR bouwt relaties op met stakeholders, van werknemers tot investeerders, om betrokkenheid en verwachtingen te begrijpen zodat hierop geanticipeerd kan worden.

4.     Transparantie en rapportage: HR verzamelt en deelt ESG-gegevens om transparantie te vergroten. Vaak is het een uitdaging om relevante gegevens te identificeren en te extraheren, wat kan uitmonden in problemen. Als er niet op een passende manier voldaan wordt aan de rapportage standaarden kan dit namelijk boetes, reputatieschade en zelfs juridische stappen tot gevolg hebben.

Kortom, HR-afdelingen spelen een cruciale rol op meerdere gebieden, waarbij rapportage zich als een van de grootste knelpunten presenteert.

Daarom zijn wij deze week benieuwd welk bedrijf jullie als leading example zien als het gaat om ESG (rapportage) binnen HR-vakgebied. Laat het ons weten in de comments!

Samen kunnen we bijdragen aan een duurzamere toekomst voor organisaties en de samenleving als geheel.


Indien u vragen heeft met betrekking tot HR- en ESG-vraagstukken, neem dan gerust contact op met Pim Pijpers via pim.pijpers@shq.nl.

Meer blogs

Het belang van guiding en design principes bij de implementatie van een HRIS

De implementatie van een Human Resources Information System (HRIS) is essentieel geworden voor organisaties die streven naar efficiëntie en effectiviteit in hun personeelsbeheer. Echter, het succes van een HRIS-implementatie rust niet alleen op de technologische aspecten, maar juist op de gehele HR transformatie. Deze transformatie begint met de juiste guiding en design principes.

Lees verder »
nl_NLDutch